Bli med på living lab-workshop på Glemmen!
tir. 11. feb.
|Glemmen Videregående skole
FATE-prosjektet inviterer til den andre av fire living-lab workshoper i Østfold.
Tid og sted
11. feb. 2025, 13:00 – 17:00
Glemmen Videregående skole, Traraveien 13, 1605 Fredrikstad, Norge
Om arrangementet
Østfold fylkeskommune deltar i prosjektet FATE, finansiert av Norges forskningsråd
(From Awareness To Engagement: Young consumers in a sustainable food system)
Workshopen er den andre av fire planlagte living labworkshoper i Østfold. Elever, skoleledelse, kantine- og skolepersonell og lokale matprodusenter inviteres for sammen å tenke innovativt rundt fremtidens skolekantiner, læring og verdikjeder for mat. Living lab’en har som mål å sammen skape idéer og teste ut samarbeid, som vil kunne bidra til mer økologisk, mer frukt og grønt, mer ferske råvarer og at dette i større grad kan komme fra lokale produsenter. Dette er i tråd med målene for kantinene i de videregående skolene i fylket.
Workshopen vil inneholde: Vise hvordan living lab-prosessen er tenkt å bidra til utvikling av mer bærekraftige matsystemer Gi innblikk i ulike aktørers idéer til hva som kan gjøres for å få til endring Presentere de fire «handlingsområdene» for hvor idéer til aktivitet kan utvikles (basert blant annet på tidligere datainnsamling/workshoper) Innenfor de ulike handlingsområdene arbeide med spørsmål knyttet til: Hvilke idéer til samarbeid, aktiviteter og løsninger kan bringe oss nærmere der vi vil være i framtiden? Hvilke idéer bør prioriteres å arbeide med, og hvordan skal vi realisere idéene? Informasjon og dialog om den videre living lab-prosessen.
Fire handlingsområder:
Ut fra den foregående living lab-workshopen m.m har forskerne identifisert følgende hovedområder for å jobbe med å få fram idéer og konkretisere handling for å nå fylkeskommunens mål om mer bærekraftig og sunnere mat i kantiner og bruk av mer lokal (økologisk) frukt, grønt m.m.:
1 - Fra jord til kjøkken: Hvordan få til mer samarbeid mellom lokale produsenter og kantiner? (fokus på etablering av kontakt, systemer for innkjøp/bestilling, logistikk etc.)
2 - Fra kjøkken til kantine: Hvordan få til nødvendig endring i lokaler, fasiliteter m.m. for å kunne motta, bearbeide og servere mer ubearbeidede råvarer, unngå matsvinn etc.?
3 - Fra kantine til elev: Hvordan få elever til å velge sunnere og mer bærekraftig mat i kantinene? (fokus på medvirkning, økt kunnskap, bevissthet, tilrettelegging, møteplass etc.)
4 - Matkultur og -stolthet: Hvordan bygge stolthet og kultur rundt mat gjennom kunnskapsøkning og involvering av barn og unge? (fokus matkultursenter for befolkningen, samarbeid mellom restaurant- og matfag og naturbruk m.m.)
Oppgi et førstevalg og et andrevalg for hvilken gruppe du ønsker å være på når du melder deg på.
Spørsmål og påmelding til Camilla Nordmo, Guldkorn: smakpaostfold@guldkorn.no innen 2.2
Spørsmål angående det faglige/innholdsmessige til Christine Hvitsand, Telemarkforskning: hvitsand@tmforsk.no