top of page

En festdag for smak, kvalitet og håndverk!

Smak på Østfold-konferansen 2024 på Verket Scene i Moss ble en festdag for smak, kvalitet og håndverk!




Over 120 deltakere, i hovedsak restaurant, hotell, innkjøp, salg- og distribusjonskanaler møttes i forrige uke på Verket Scene i Moss. Ny rekord!


Smak på Østfold-konferansen har utviklet seg til å bli en flott møteplass, der innkjøpere og lokalmatprodusenter fra hele Østlandet møtes, snakkes - kobles i hop. Der historiene om maten fortelles og der det smakes, inspireres og gjøres avtaler om nye samarbeid og nye treffpunkter.


Årets tema: SMAK

Smak, kvalitet og håndverk var en rød tråd i programmet på Smak på Østfold-konferansen 2024 på Verket Scene i Moss.


Konferansen ble åpnet av styreleder i Guldkorn, Reidar Kaabbel. Med over 120 påmeldte deltakere har konferansen blitt en viktig møteplass for de som jobber med mat i Østfold, og han så frem til en innholdsrik dag med Østfoldmatens og de dyktige Østfold-produsentene i fokus.


Som landets første håndverksøl med spesialitetsmerke, satte Finn Erik Blakstad fra Ekeby Gård en standard på scenekanten som konferansen konferansier. Blakstad dro publikum gjennom Ekeby sine historiske og naturlige forutsetninger og bakte inn værfenomen, lidenskap for håndverket og jakten etter unike, ureiste råvarer.



Ida Marie Ruud Stemmedalen, daglig leder i Rakkestad Næringsråd og prosjektleder i Guldkorn fulgte opp med å fortelle at vi i Østfold har produsert lokalmat i 10 000 år. Ikke rart vi har blitt gode!


Nå skal resultatet av 10 000 års jobbing nå ut til enda flere. Og vi skal gjøre det, gjennom storsatsningen Lokalmatløftet. Blikket skal rettes på håndverket, kvaliteten, de fantastiske råvarene og de dedikerte produsentene. Målet? At flere Østfoldsmaker når flere tallerkener.




Nina Nilsen fra Støtvig Hotel fortalt oss hvorfor Støtvig er litt annerledes, og hvordan de tenker globalt og kjøper lokalt. Med sine Støtvigstjerner (ansatte) på laget leder hun et team med yrkesstolthet i ryggraden, og kvalitet i alle ledd. Nettopp med fokus på håndverk og detaljer med lokal kvalitet.





Over 20 Østfoldprodusenter viste frem sine produkter og bød på smaksprøver gjennom konferansedagen. Gjennom programposten, Smak på.... Det beste fra havet, elvene, skogene og jorda, fikk vi også gleden av å høre Holle Mølle, Lille Blad, Brødr.Ringstad og Den Sorte Havre fortelle om sine lokalmatbedrifter.






Smak på Østfold-lunsj

Lunsjen bød selvsagt på en "Smak på Østfold" og ble levert og presentert av kjøkkensjef Stian Moen ved Rudskogen Motorsenter. Rudskogen Motorsportsenter er landets første motorsportanlegg som er Miljøsertifitsert. Deres satsning på fornybar energi i kjøretøy, hurtigladere, lagring av solkraft og lokalmat har gjort at de er med i flere internasjonale pilotprosjekter. Rudskogen har nytt kurs og konferanseanlegg og en splitter ny restaurant med kjøkkenkapasitet til å lage 1000 porsjoner i slengen.




Bedriftsutviklingsprisen for Østfold

Etter lunsj delte Kristin Willoch Haugen, regiondirektør i Innovasjon Norge ut Bedriftsutviklingsprisen for Østfold. Prisen gikk i år til Norsk Urkorn AS. Vi gratulerer igjen! Det var vel fortjent!




Beskyttede betegnelser

Etter lunsj tok Marit Strand i Matmerk oss med på en reise i Beskyttede betegnelser og oppfordret oss til å se oss selv utenifra! Hva er vi kjent for i Østfold? Finnes det flere av dere som produserer det samme produktet? Tør noe la noen ta ledelsen og heie dem fram?





⅓ av all mat i verden dyrkes, gjetes, fiskes, høstes, pakkes og fraktes – før den kastes. Det ønsker Plateful å gjøre noe med. Lars-Kristian Leiro, CEO/Daglig leder og grunnlegger Plateful fortalte hvordan de i Plateful sørger de derfor for å ta best mulig vare på tilgjengelige ressurser. Ved å styrke samarbeidet mellom produsenter, grossister og kunder sørger de for at mer av maten som produseres når helt frem til tallerkenen. De kjøper gode råvarer fra kjente leverandører som av ulike årsaker ikke blir solgt i tradisjonelle salgskanaler, og gjør dem tilgjengelig for kundene.



David Kirby, Daglig leder Dagens fortalte om hvordan du kan bli med bønder og kokker i verdensklasse i å skape det transparente og spenstige matsystemet for fremtiden!



Som siste post på programmet var det tid til å bli bedre kjent med Østfoldprodusentene som var til stede. Alle produsentene presenterte seg med – navn, produkt, geografi og informasjon om salgskanaler, og det ble anledning til å smake på produktene og skape nye samarbeid.



Ble det det en bra dag?

Den ble helt fantastisk!


Blir det konferanse neste år også?

Oh yes! Vi er allerede i gang med å snekre på programmet


Østfold er et bra sted - vi vet det smaker!







Se flere bilder fra konferansen



Comments


bottom of page