Gjennom Interreg-prosjektet Grensens smaker skal Guldkorn jobbe med kompetanse, kapasitet og kjøpekraft for bærekraftige måltider i Värmland og Østfold.
Interreg-prosjektet Grensens smaker er innvilget. Prosjektets mål er å øke produksjon og innkjøp av lokal mat og er basert på den tidligere forstudien "Fra jord til bord". Ved å bevare og foredle lokalprodusert mat, støttet av sterk etterspørsel gjennom offentlige anskaffelser, har prosjektet som mål å gi både produsenter og forbrukere mulighet til å investere og utvikle kompetanse. Dette er for en bærekraftig fremtid for lokal mat- og drikkeproduksjon langs grensen mellom Värmland og Østfold.
Prosjektet er finansiert av Interreg Sverige-Norge. INSPIRIA Science Center er prosjektleder på norsk side. Guldkorn og Østfold Fylkeskommune er med som ressurs i prosjektledelsen, og er sammen med Visit Østfold aktive samarbeidspartnere i prosjektet. På svensk side er det Nifa, en bransjeforening som består av en rekke medlemsbedrifter som forenes rundt ideen om å utvikle mat- og drikkeproduksjon i Värmland, som leder prosjektet.
Prosjektet skal skape grenseoverskridende innsats der produsenter og kunder møtes både hver for seg og sammen for å dele erfaringer, inspirere, få innsikt og konkrete verktøy som kan brukes og spres for å skape oppmerksomhet og interesse for bærekraftig mat blant innkjøpere, innkjøpere, forbrukere, arbeidskraft, investorer etc. Innsatsen skaper kapasitet, kompetanse og kjøpekraft for bærekraftig mat på begge sider av grensen slik at produsentene kan vokse, og selvforsyningsgraden øke, både i Sverige og Norge.
Prosjektperiode:
1 Mai 2024 – 30 april 2027
Mål:
Målet er økt kapasitet, kompetanse og kjøpekraft for lokalprodusert mat og drikke i grenseregionen Värmland-Østfold. Målet er å sikre på sikt at virksomhetene har forutsetninger for å være både robuste og innovative med evne til økonomisk, miljømessig og sosialt bærekraftig produksjon og forbruk av mat.
Målgruppen for prosjektet:
Små og store matprodusenter
Offentlig kunder i storkjøkken
Forbrukere
Forventede resultater:
Nye samarbeid mellom produsenter og offentlige innkjøpere av matvarer.
Økt kompetanse hos forbrukerne om viktigheten av lokalprodusert mat
Økt kompetanse hos virksomhetene om bl.a. innkjøp, import/eksport/toll
Nye nettverk og møteplasser
Konseptet «Bærekraftige måltider» når skolene.
Økt besøkstall på gårder, gårdsbutikker og restauranter.
Comments