top of page
Search

Heidi Bjerkan inspirerte på reiselivskonferansen til Visit Indre Østfold

Visit Indre Østfold fylte i forrige uke 30 år, og inviterte til reiselivskonferanse på Scandic Brennemoen. Konferansen var spekket med nyttig og interessant innhold, og det ble en flott feiring av arbeidet med reiselivet i Indre Østfold gjennom 30-år!


Deltakerne på konferansen fikk blant annet et unikt innblikk i hvordan lokalmat kan være en drivkraft for reiselivet. Styreleder i Guldkorn, Reidar Kaabbel, hadde fått i oppdrag å intervjuet den anerkjente kokken og restauranteieren Heidi Bjerkan, kjent for sitt kompromissløse fokus på bærekraft, lokal matkultur og historiefortelling.


Styreleder i Guldkorn, Reidar Kaabbel i samtale med Heidi Bjerkan
Styreleder i Guldkorn, Reidar Kaabbel i samtale med Heidi Bjerkan

Bjerkan, som i dag driver Credo på Nasjonalbiblioteket i Oslo, har i flere tiår vært en forkjemper for rene, norske råvarer og et bærekraftig matsystem. Hennes restaurant har mottatt en grønn stjerne i Michelin-guiden for sitt fokus på bærekraft, og i 2020 ble hun den første mottakeren av Michelins bærekraftpris.


I intervjuet kom det tydelig frem hvorfor Bjerkan er en inspirasjonskilde for både kokker, matprodusenter og reiselivsaktører. Med sin unike evne til å knytte sterke bånd mellom restaurantbransjen og lokale produsenter, skaper hun matopplevelser som forteller historier. «Mat er mer enn bare næring – det er identitet, kultur og historie,» sa Bjerkan.



Tett samarbeid med produsentene

Et sentralt tema i samtalen var viktigheten av å bygge sterke relasjoner med lokale bønder. Bjerkan har gjennom hele sin karriere jobbet tett med produsenter, og hun betaler gjerne over markedspris for råvarer av høy kvalitet.

«Når du vet hvem som har laget maten din, og hvordan den er produsert, får du en helt annen respekt for råvaren,» sa hun. Hun fortalte om hvordan dette også gir en dypere forståelse av bærekraft – ikke bare som et konsept, men i praksis.


Kaabbel siterte flere i bransjen som omtaler Bjerkan som kompromissløs, innovativ og autentisk. Harald Osa, en annen kjent kokk, har beskrevet henne som en tydelig stemme for et annerledes matsystem, hvor kuene har navn og hvor smøret fra én gård smaker annerledes enn smøret fra en annen – fordi råvarenes opprinnelse betyr noe.


Lokalmat som en del av reiselivsopplevelsen

Som en del av konferansens reiselivsfokus, ble det stilt spørsmål om hvordan lokalmat kan styrke en destinasjons identitet.


Bjerkan var tydelig på at mat og reiseliv henger tett sammen:

«Lokalmat kan skape helt unike opplevelser for besøkende. Folk ønsker å smake på det ekte, det som er forankret i stedets historie og kultur,» sa hun.


Hun oppfordret til tettere samarbeid mellom restauranter, produsenter og reiselivsaktører for å løfte Østfolds matkultur fram i lyset.



Råd til regionens ordførere

Med ordførerne fra Indre Østfold, Rakkestad, Skiptvet, Marker og Aremark til stede, ble Bjerkan utfordret på hva kommunene kan gjøre for å styrke lokalmatens rolle i reiselivet.


«Det må satses på lokale produsenter og skapes arenaer hvor de kan møtes med kokker og restauranter. Offentlige innkjøp er også en viktig driver – kommunen kan være en pådriver for å få mer lokalmat inn i institusjoner,» sa hun.



Konferansen samlet representanter fra både reiselivs- og lokalmatbransjen, og samtalen med Bjerkan satte tydelig spor. Hennes lidenskap for bærekraft, identitet og historiefortelling inspirerte mange til å tenke nytt om hvordan mat kan brukes som en styrke i reiselivet.


Astrid Lier Rømuld, daglig leder i Askim Frukt- og Bærpresseri takker Heidi Bjerkan for hennes engasjement for den lokale maten
Astrid Lier Rømuld, daglig leder i Askim Frukt- og Bærpresseri takker Heidi Bjerkan for hennes engasjement for den lokale maten

Guldkorn-medlem Scandic Brennemoen skapte perfekte rammer rundt arrangeringen av konferansen.


Og matserveringen på konferansen var selvfølgelig lokal.

Til frokost ble det servert nydelige boller fra Urkornbua i Trøgstad.


Boller fra Urkornbua i Trøgstad
Boller fra Urkornbua i Trøgstad


Lunsjen bestod av:

Gratinert livechekylling med soltørket tomat og Bjølsund Brie fra Rygge Meieri. Med kremet urkorn speltperler fra Norsk Urkorn, smaksatt med sopp. Tilbehør var brokkoli og romenesco. Og en saus av basilikum og tomatsaus.


Til dessert ble det servert en nydelig eplekake kræsj laget på urkorn speltmel fra Norsk Urkorn og vaniljeis fra Bamsrudlåven.






Guldkorn takker Visit Indre Østfold for å sette lokalmat på programmet på konferansen, og Heidi Bjerkan for inspirasjonen. Vi ser frem til videre arbeid med å løfte Østfolds lokalmat på både reiselivs- og matkartet!







 
 
 

Comentarios


Guldkorn Smak på Østfold logo.png

© 2021 - Guldkorn

Guldkorn SA

co/Kalnes videregående skole

Sandtangen 85, 1712 Grålum

smakpaostfold@guldkorn.no

+47 975 00 512

Det beste fra havet, elvene, skogene og jorda. De fineste folka med den lange erfaringen og det luneste smilet.

Østfold er et bra sted! Vil du smake?

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page