Kick-off for Interreg-prosjektet "Grensens Smaker" – Et grenseløst samarbeid for lokalmat
- Guldkorn SA
- Mar 3
- 3 min read
Den 24. og 25. februar var Guldkorn medarrangør av kick-off for det nye Interreg-prosjektet "Grensens Smaker", en satsing som skal styrke samarbeidet mellom norske og svenske mat- og drikkeprodusenter.
Dette samarbeidsprosjektet har som mål å styrke produksjon og etterspørsel etter lokalprodusert mat i regionen og løfte frem den unike matkulturen i Østfold og Värmland.

Gjennom to innholdsrike dager på INSPIRIA science center i Sarpsborg fikk deltakerne muligheten til å bygge nettverk, få innsikt i offentlig innkjøp og eksportmuligheter, samt lære hvordan merkevarebygging og storytelling kan brukes strategisk for å styrke lokalmatens posisjon i markedet.
Arrangementet markerte også den offisielle åpningen av den nye Matlabben på INSPIRIA – et moderne skolekjøkken som vil brukes til undervisning innen mat og helse for skoleklasser, samt være tilgjengelig for næringslivet til kurs, foredrag og sosialt samvær.

Et grenseløst samarbeid
"Grensens smaker" er et Interreg-prosjekt i regi av INSPIRIA science center og flere norske og svenske aktører. Prosjektet bygger på innsikter fra et tidligere forprosjekt og har som hovedmål å utvikle en sterkere lokal matproduksjon gjennom økt etterspørsel, blant annet ved hjelp av offentlige anskaffelser. Dette vil bidra til en mer bærekraftig framtid for lokal mat- og drikkeproduksjon.
Les mer om prosjektet her
Nifa, i samarbeid med INSPIRIA science center, leder prosjektet som offisielt heter "Grensens Smaker – kompetanse, kapasitet og kjøpekraft for bærekraftige måltider i Värmland og Østfold". Guldkorn og Østfold fylkeskommune er med som ressurs i prosjektledelsen, og er sammen med Visit Østfold aktive samarbeidspartnere i prosjektet. Finansieringen kommer fra Interreg Sverige-Norge.
Dag 1: Samarbeid, merkevarebygging og matlaging i Matlabben
Første dag var fylt med inspirerende innlegg og presentasjoner fra både norske og svenske produsenter.
Skafferi Värmland, Grinnemo Hallon & Honning AB og Wermlands Skogsförråd AB delte erfaringer om eksport, tollutfordringer og bærekraftig produksjon.
Panorama Oslo og Goodwill Strategi og kommunikasjon ga deltakerne innsikt i hvordan merkevarebygging og storytelling kan være avgjørende for å lykkes med offentlige innkjøp.

Lille Blad delte sin spennende historie om hvordan de har utviklet innovative metoder for å vokse i høyden, helt uavhengig av årstiden. Deres erfaringer viser hvordan teknologi og bærekraftig produksjon kan bidra til å gjøre lokalmat mer tilgjengelig hele året.
På kvelden ble den nye Matlabben på Inspira offisielt åpnet, og deltakerne fikk være med på en inspirerende matlagingsøkt ledet av den kjente kokken, matformidleren og TV-profilen Bård Greni. Lokale råvarer var selvfølgelig i fokus på menyen. Det var en fantastisk mulighet til å samles rundt mat, utveksle erfaringer og styrke grenseoverskridende nettverk.
Dag 2: Eksport og studiebesøk
På dag to fortsatte diskusjonene om hvordan lokalmat kan få en sterkere posisjon i eksportmarkedet. TIND Spekevarer og Norges Vel ga verdifulle innspill om hvordan mindre produsenter kan nå nye markeder.

Deltakerne besøkte også Matfatet Ørje og Markens Grøde Butikk, hvor de fikk se hvordan samarbeid mellom produsenter og handel kan skape nye muligheter for lokalmat. Studiebesøkene ga verdifull innsikt i hvordan små og mellomstore produsenter kan få sine produkter ut til flere kunder gjennom samarbeid og innovative distribusjonsløsninger.
Lise Borgen-Johansen, prosjektleder på norsk side, ser frem til fortsettelsen av samarbeidet. Med et solid fundament fra oppstarten er det store forventninger til hvordan prosjektet vil bidra til å styrke lokalmatens posisjon i regionen.
– Det har vært to inspirerende dager som har lagt et godt grunnlag for videre samarbeid. Prosjektgruppa skal framover jobbe sammen for å styrke kompetanse, kapasitet og kjøpekraft for bærekraftig mat på begge sider av grensen. Dette tror vi vil gi produsentene bedre vekstmuligheter og bidrar til økt selvforsyning i både Sverige og Norge, sier Borgen-Johansen.

For Guldkorn er dette prosjektet en del av en større strategi for å bygge Østfold som en sterk lokalmatregion, koble sammen produsenter og kokker, og skape bærekraftige markedsmuligheter for lokalmatprodusenter.
Comentarios