09.00 – 09.30
Registrering og mingling

09.30 – 09.50
Hei og velkommen ved konferansier Finn-Erik Blakstad
På Ekeby Gård i Moss «dyrker de øl!" Med ekte lidenskap og ekte galskap, produserer de nemlig øl med maltet bygg fra nærområdene i Moss. De har fått spesialitetsmerke for flere av sine øltyper, og sammen med sine mer enn 850 eiere har de ingen ambisjoner om å bli store. Deres ambisjoner er større. De ønsker å bli så gode som mulig! Gründer Finn-Erik Blakstad er dagens konferansier, og han gir oss en herlig Smak på Ekeby Gårdsbryggeri som en oppfriskende start på dagen.
09.50 – 10.10
Lokalmatløftet ved Ida Marie Ruud Stemmedalen ved Prosjektleder i Guldkorn og Daglig leder i Rakkestad Næringsråd.
I Østfold har vi laget lokalmat i 10 000 år. Ikke rart vi har blitt gode. Nå skal resultatet av 10 000 års jobbing nå ut til enda flere. Og vi skal gjøre det, gjennom storsatsningen Lokalmatløftet. Blikket skal rettes på håndverket, kvaliteten, de fantastiske råvarene og de dedikerte produsentene. Målet? At flere Østfoldsmaker når flere tallerkener.

10.10 – 10.30
.png)
Støtvig Hotel - lidenskap for god mat og godt vertskap ved Nina Nilsen, Hotelldirektør
Dette landet har nok av kjedehoteller som tilbyr det samme. Støtvig Hotel er noe helt annet. På Støtvig har de lidenskap for god mat og godt vertskap, og det merkes når du setter deg ved bordet at du befinner deg midt i jordbruksfylket Østfold. Hotellet har et tett samarbeid med lokale bønder og serverer lokal mat til alle måltider.
Fellesbetegnelsen for hele menyen er kortreist og kvalitet. Dette gir spennende sesongvariasjoner. Menyen er inspirert av omgivelsene, havet og lokale produkter. Et av de mest populære tilbudene er havets festbord i september, da hele restauranten bugner av det havet har å by på.
10.30 – 10.40
Pause og benstrekk
Smak på....
Det beste fra havet, elvene, skogene og jorda - Bli med å Smak på...
10.40 – 11.00
Smak på Holli Mølle av Trygve Nesje, gründer Holli Mølle
På Holli Mølle tas gamle håndverkstradisjoner i bruk for å male økologisk, norsk mel av høy kvalitet. Da Trygve Nesje startet opp Holli Mølle i 2007, gikk han først i lære hos de gamle møllerne. Her lærte han hvordan alle sanser tas i bruk for å lage godt mel – å skille klinten fra hveten, om du vil. På denne måten bevares kornhistorien. Kornet de maler på Holli har også lange tradisjoner i norsk historie som enkorn, emmer og spelt.
​
Visste du at mesteparten av kornet som dyrkes i Norge går til dyrefôr? Dette vil Holli Mølle gjøre noe med. Nylig ble de tildelt MENYs Matskattstipend 2024 med sitt prosjekt "Redd matkornet" for å sikre at matkorn ikke ender som dyrefôr. Målet er å utvikle en mottakslinje som finsorterer hvert lass i matkorn og fôrkorn. I dag blir et helt lass definert som fôrkorn dersom noe av det klassifiseres som fôr - selv om lasset også inneholder matkorn. Den innovative melprodusenten har også planer om en ny serie med 100 % norsk mel og en egen brødserie.
.png)
11.00 – 11.20
Smak på LilleBlad ved Håkon Tillier og Bjørn Heller, gründere Lille Blad

LilleBlad i Trøgstad driver lokal produksjon av små blader med mye smak, som er tilgjengelig året rundt. Lille Blad er stolte av å produsere på norske gårder. Dette betyr ikke bare kortreist, fersk mat av høy kvalitet, men også at de bidrar til å skape arbeidsplasser og styrke lokalsamfunnene i Norge. Deres innovative, modulære dyrkingssystemer forvandler ubrukte bygninger på norske gårder til moderne, produktive dyrkningsrom. Slik kan de dyrke ferske råvarer i et kontrollerte miljø uten bruk av jord, og helt uten sprøytemidler.
Resultatet er trygg, ren mat med en smak og kvalitet som løfter ethvert måltid. For profesjonelle kjøkken betyr dette pålitelige leveranser av norske råvarer dyrket med omtanke. Se hvordan du med Lille Blad som partner kan tilby det beste av norskprodusert salat, urter og mikrogrønt, året rundt.
11.20 – 11.40
Smak på Brødr. Ringstad ved Kjell Ringstad, eier, daglig leder og pølsemaker/kjøttskjærer, Brødr. Ringstad
Brødr. Ringstad er en tradisjonsrik familiedrevet kjøttforedlingsbedrift i 3. generasjon som holder til i Rakkestad - midt i Østfold fylke.
Håndverk og faglig kompetanse er bærebjelken i alt Brødr.Ringstad gjør. Med bred erfaring og høy kvalitet, har de fokus på verdikjeden fra råvare til ferdig produkt gjennom håndlaget kvalitet og prisvinnende spesialiteter. Gjennom sin merkevarebygging har de tatt «Kjøtt på blodig alvor!»
I årets «NM i Kjøttprodukter» tok Brødr.Ringstad med seg både gull, sølv og bronse hjem til Rakkestad! En verdsatt anerkjennelse av jobben som gjøres i alle avdelinger.

11.40 – 12.00
.png)
Smak på Den Sorte Havre ved Ingunn Anstensrud, daglig leder Den Sorte Havre
Den Sorte Havre har tatt frem igjen den gamle kornarten svarthavre som har blitt dyrket i Norge siden før vikingtiden. De har tatt opp arven med ambisjon om å utvikle verdens beste og sunneste havre nettopp her i Østfold. Svarthavre fra Den Sorte Havre dyrkes uten sprøytemidler, er naturlig glutenfri, mer rik på umettet fett og mer motstandsdyktig mot sykdommer enn vanlig hvit havre.
​
Med seg på reisen har Den Sorte Havre nå med seg 25 bønder i nærområdene, heri Norges kornkammer Østfold, som dyrker dette fantastiske urkornet sammen med dem. Den Sorte Havre er lidenskapelig opptatt av å innovere og komme stadig med nye måter å nyte denne særdeles sunne og smaksrike råvaren på. Har du for eksempel smakt havreris?
12.00 – 12.45
Lunsj - Smak på Østfold ved Kjøkkensjef Stian Moen, Rudskogen Motorsenter
Rudskogen Motorsportsenter er landets første motorsportanlegg som er Miljøsertifitsert. Deres satsning på fornybar energi i kjøretøy, hurtigladere, lagring av solkraft og lokalmat har gjort at de er med i flere internasjonale pilotprosjekter. Rudskogen har nytt kurs og konferanseanlegg og en splitter ny restaurant med kjøkkenkapasitet til å lage 1000 porsjoner i slengen. Konferansekunder har 3 ulike menyer å velge mellom: Ordinær, vegetar og Smak av Østfold. Selvsagt har vi valgt den sistnevnte, og det betyr at vi får en masse ulike smakebiter av ulike Østfold-råvarer.
Menyen presenteres av kjøkkensjef Stian Moen. Stian er styremedlem i Norske kokkers landsforening Østfold og brenner for rekruttering til mat – og restaurantfag. Hans engasjement innen opplæring, nærmiljø og lokal verdiskapning har resultert i en nystartet medieprofil ‘’Kokkesjefen’’, som han har i samarbeid med Mesterbrev.

12.45 – 13.00
Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Østfold ved Innovasjon Norge

13.00 – 13.20
Kan Beskyttede Betegnelser bidra til å gjøre Østfold til en mer attraktiv matregion? ved Marit Strand, Fagsjef Lokalmat - Stiftelsen Norsk Mat.
Beskyttede betegnelser sikrer norsk mat- og drikkekultur beskyttelse og anerkjennelse, og bevarer norsk kulturarv.​ Selv om Østfold er et særdeles rikt matfylke, kan Østfold i dag faktisk ikke skilte med noen Beskyttede Betegnelser. Kan vi ved å finne frem det som er unikt ved Østfoldmaten, benytte resultatene i videre omdømmebygging, historiefortelling og styrking av lokalmatens betydning og posisjon?
13.20 – 13.40
Plateful gir fantastiske råvarer fantastiske muligheter til å bli fantastisk mat! ved Lars-Kristian Leiro, CEO/Daglig leder og grunnlegger Plateful
â…“ av all mat i verden dyrkes, gjetes, fiskes, høstes, pakkes og fraktes – før den kastes. Det ønsker Plateful å gjøre noe med. I Plateful sørger de derfor for å ta best mulig vare på tilgjengelige ressurser. Fordi de elsker mat!
​
Plateful er et enkelt, bærekraftig og kostnadseffektivt alternativ for kokker i kantiner, restauranter, hoteller eller andre steder som serverer god mat.
Ved å styrke samarbeidet mellom produsenter, grossister og kunder sørger de for at mer av maten som produseres når helt frem til tallerkenen. De kjøper gode råvarer fra kjente leverandører som av ulike årsaker ikke blir solgt i tradisjonelle salgskanaler, og gjør dem tilgjengelig for kundene.

13.40 – 14.00

Direkte fra gård til kjøkken ved David Kirby, Daglig leder Dagens
Dagens er en digital plattform for enkel og lønnsom direktehandel mellom produsenter og profesjonelle kjøkken.
Over 150 bønder og 350 profesjonelle kjøpere bruker Dagens for å handle direkte i Norge og Danmark hver dag. Plattformen forenkler salgsprosesser, fakturering og betaling, reduserer administrasjon, og gir bedre økonomisk kontroll, samtidig som den fremmer bærekraftig vekst.
​
Hør mer om hvordan du kan bli med bønder og kokker i verdensklasse i å skape det transparente og spenstige matsystemet for fremtiden!
14.00 – 14.45
Bli kjent med Østfoldprodusentene ved Camilla Nordmo, Prosjektleder i Guldkorn
Alle produsentene som er tilstede med stand presenterer seg med – navn, produkt, geografi og informasjon om salgskanaler.
14.45 – 15.30
Ettermiddagskaffe med god tid til å bli kjent, mingle og knytte kontakter
15.30